• Nincs karácsony zserbó nélkül

  Egyik kedvenc süteményünk, a soklapos, diós-csokis-barackos zserbó, igazi karácsonyi desszert. Bár valóban magyar csemege, de egy francia cukrász kísérletezte ki nekünk. Ti is elkészítitek idén?

  Az ország első igazi cukrászdája kétség kívül az 1858-ban megnyílt Kugler volt. Tulajdonosa, Kugler Henrik, régi cukrászdinasztiából származott, és mielőtt megnyitotta volna a mai József Nádor téren az első magyar cukrászdát, bejárta fél Európát, hogy tökéletesítse tudását. A Kugler percek alatt Pest legismertebb kávéháza lett, hála a tulajdonos szaktudásának és kreativitásának – tortái, süteményei, fagylaltjai, különleges teái és likőrjei messze földön híresek voltak. Az előkelő társaságban sikknek számított Kuglerhez járni, és a bolt annyira sikeres lett, hogy az 1870-es években át is költözött mai helyére, a Vörösmarty térre. Hiába volt azonban az eddiginél sokkal elegánsabb új üzlet, ha nem volt kire bízni a boltot. Egészen addig, amíg meg nem jelent Gerbeaud Emil, a genfi születésű, francia cukrásztanonc, akit Kugler egyenesen Párizsból csábított Budapestre, hogy átadhassa neki boltja vezetését.

  A zserbó receptjét itt találod >>

  Kattints a képre, hogy megtudd, hogyan készül a zserbó!

  Még több zserbóreceptet itt találsz >>

  Flódni: a zsidó konyha legédesebb falatja >>

  Gerbeaud Emil beleszeretett a városba, a magyarokba, és a Kuglerba – a közönség pedig az ő újdonságaiba. Neki köszönhetjük a macskanyelvet és a bonbonmeggyet, de rengeteg újfajta teasüteményt vezetett be, és megszerettette velünk a párizsi krémet is – ami nem más, mint a kakaó és vaj édes duója, sok-sok tortánk alapja. Legnépszerűbb kreációja mégis a róla elnevezett zserbó szelet. Eredeti receptjét nem tudjuk, Gerbeaud özvegye az államosítást követően magával vitte Dél-Amerikába, ma pedig a Gerbeaud-ház jogutódja kezeli hétpecsétes titokként. Az eredeti zserbó receptjét így hiába is keressük, csak akkor kaphatjuk meg, ha besétálunk a Gerbeaud-ba, és rendelünk egy szeletet. Jó hír azonban, hogy mivel az eredeti titkos, kedvünkre kísérletezhetünk a számunkra tökéletes recepttel. Ti hogyan készítitek?

  « »

Hulló effektek : 2./ 3./ 4./ 5./ 6./