• Farsangi kötelező: forgácsfánkot is sütöttek a sportházban az oszkói asszonyok

    A fánkokról szólt a legutóbbi HasTag: az Agora – Művelődési és Sportház vendégei oszkói asszonyok voltak, akik bemutatták, hogyan kell elkészíteni a farsang hagyományos édességét.

    Aki először vett részt a #HasTag-programon – ez az Agora-­Művelődési és Sportház közösségi sütés-főzéssel egybekötött beszélgetéssorozata –, az is pontosan tudta, merre kell haladnia az épületben, hogy megtalálja a konyhát: már a bejáratnál lehetett érezni a vendégváró falatoknak megsütött fánkok illatát. A látványkonyhában egy asztalon az esten készítendő fánkok már nemcsak az orrot, hanem a szemet is kényeztették: aranybarna, kerek és csavart szalagos fánkok várták az érkezőket porcukor és háromféle lekvár – barack, szilva, szeder-málna – társaságában. A szorgos készítők Oszkóból érkeztek, a Hegypásztor Kör Nőszövetségének tagjai: Tóth Antalné, Terike; Szabó Jánosné, Ilike és Téglás Istvánné, Marika számos alkalommal sütött már együtt rendezvényeken a falujában.
    A hölgyek régi recepteket őriztek meg, édesanyjuktól és egymástól tanulták az elkészítését a farsangi finomságoknak. Ezt a tudást tették most közkinccsé a sportházban.

    Szalagos fánkot készítenek az asszonyok: Téglás Istvánné, Kiss Jánosné és Szabó Jánosné Fotók: Szendi Péter

    Először a szalagosnak álltak neki, mivel itt kelesztéssel is számolni kellett. Az oszkói hölgyek receptje szerint a hozzávalók: 60 dkg liszt, 4 dkg élesztő, tojásnyi zsír, 3 tojás, 6 dl tej, 3 evőkanál cukor, csipetnyi só, zsír vagy olaj a kisütéshez. Ám ez csak a váz, hiszen az évek alatt kikísérletezték a jól bevált módszert is az elkészítéshez. Ők a zsír helyett olajat használnak, mind a tésztához, mind a kisütéshez. A sportházban egy nagy tálban dolgozták ki a tésztát, az összeállításhoz tanulni vágyó résztvevőt kértek fel. A lisztet – egyszerű finomlisztet – most szitálás nélkül a tálba öntötték, hozzáadták a tejet, aztán az élesztőt morzsolták rá a masszára. Marika elárulta: ő minden kelt tésztát így készít, sohasem futtatja fel tejben az élesztőt – és mindig megfelelő állagú lesz a végeredmény. A hozzávalók szépen sorjában a tálba kerültek: az élesztő után egy egész tojást és kettőnek a sárgáját, egy csipetnyi sót adtak hozzá – és annyi langyos tejet, hogy könnyen verhető tészta lett. Többen említették, hogy pici sütőrumot vagy rum­aromát is szoktak keverni a tésztába, ez az állagán ugyan nem változtat, az ízét árnyalja inkább. Fakanállal összekeverték a hozzávalókat, majd addig dagasztották, amíg hólyagos nem lett a tészta. Terike pedig egy újabb trükköt árult el: ha a tálhoz képest magasabb szögben dolgozzuk ki a tésztát, kevésbé lesz fárasztó a munka és jobban kézre esik az edény, ezért a készítőt egy kis sámlira állították. – Nagyon simára kell kidolgozni, annyira, hogy ne tapadjon az edény oldalára a tészta. Amikor ezt elértük, akkor kevés liszttel meg kell szórni és konyharuhával le kell takarni, majd kelni hagyni nagyjából fél óráig – emelte ki Terike.

    A végeredmény: illatos, mutatós, szalagos fánk

    Amikor a tészta a duplájára nőtt, gyúrótáblára öntötték, átgyúrták, majd további 10 percig pihentették. Miután letelt az idő, hüvelykujjnyi vastagságúra nyújtották a tésztát és fánkszaggatóval kiszaggatták, ezután újabb pihentetés következett, mialatt már melegítették az olajat, hogy süthessék a fánkokat. A kulcskérdés itt sem maradt el: mitől lesz szalagos a fánk? A hölgyek egyetértettek abban, hogy a fánk olajba helyezésének technikája is közrejátszhat a „szalagosodásban”: a tésztát, amikor felvesszük, hüvelykujjunkkal az egyik oldalát kicsit nyomjuk meg és fordítva tegyük a zsiradékba. Fedővel takarjuk le az edényt, és ha az alul lévő felük megpirult, fordítsuk meg és fedő nélkül folytassuk a sütését. Hamar elkészült az édesség, és ahogy kiszedték, úgy fogyott – a HasTag látogatói azonnal tesztelték a végeredményt. A szaggatásnál leesett széleket nem gyúrták össze az asszonyok, fakanálra csavarták, kisütötték, majd porcukorral, lekvárokkal tálalták. Nemcsak szalagos, forgácsfánk is készült, Ilike irányításával állították össze az édességet, amelynek hozzávalói: 50 dkg liszt, 4 tojássárgája, 3-4 evőkanál olvasztott zsír vagy vaj, 3 dl fehérbor, 2 evőkanál porcukor, késhegynyi szódabikarbóna, parányi só, 1-2 kanál tejföl és olaj a kisütéshez.

    A szaggatás maradékait nem muszáj összegyúrni, főzőkanálra tekerve, majd kisütve különleges formájú fánkot kapunk

    A forgácsfánkhoz a lisztet gyúródeszkára öntötték, a közepébe kis fészket készítettek, beletették a tojások sárgáját, a sót, a porcukrot, a szódabikarbónát, a langyos zsírt, egy kanál tejfölt és a fehérborral simára gyúrták. Amikor összeállt a tészta, kettévették és cipókat formáltak belőle. Pihentetést követően vékonyra, 2-3 milliméter vastagságúra nyújtották, majd derelyevágóval egy részét csíkokra vágták és csomót formáltak, a másik felét ferde négyzetekre darabolták, közepüket bevágták, a nyíláson át az egyik sarkát átfordították – és úgy tették a forró olajba.

    Az elkészített édességet vaníliás porcukorral meghintve és lekvárral tálalták. A sportházas HasTag részvevői nem maradtak éhesen, bőven jutott a fánkból mindenkinek. Elvégre farsang van, amikor fánkot enni kötelező!

     

     

  • Moni írta!

    I wanna apologies, for my sudden disapearance...Just want you to know the reason I stay in this site is because of you my friend...I'm gonna hang in here as long as I can.


    Thank you for staying by my side.


    If you ever feel that I'm disrespecting you in any way with my comments I will appreciate if you address the issue with me..


  • Flag Counter


  • Flag Counter


  • Hi dear Karim, I am sorry that I cannot be suitable for you, you do not know me and that is why you misunderstand me.. This should not be forced.. if it does not come from the heart, it makes no sense. I tried to do something to get you closer to me, but that doesn't work, unfortunately. Of course we can be good friends. Thanks. Anyway, I don't know what your problem is with me, just feel something is wrong.. If you want, tell me your problem. This is a community site where old friends are together. I can still say that too. We can't ignore old friends because it would be impossible here.  Have a great day. Hugs..Nicky :)

    Thanks, I do not want to take advantage of this opportunity
    You're kind, but you are a man of mood. I can't adapt to this.

    And I don't want to deal with it too deeply. I never wanted to extort love adventures on the internet !! That's contrary to my mentality. Here I want to get rid of the daily tensions, so I come here and i don't want to be nervous here. Stay friends! Thank you. I hope you understand this!

    It'll be better for both of us.

    Do you think your vanity is broken?
    I don't want it.







    Follow this section's article RSS flux

egérkövető – pici csillagok
Másolást tiltó kódok !! Ez van fent az Eklablog Nickyheart oldalon! 1./ 2./ 3./ 4./ 5./ 6./