• A legfinomabb túrós tekercs, még a rétesnél is fenségesebb!

     

     

    Alig van vele dolog és jó nagy adag lesz belőle!

     

     

    Hozzávalók a tésztához:

     

    • 500 g liszt,
    • 250 ml tej,
    • 100 g vaj,
    • 2 evőkanál cukor,
    • 30 g élesztő,
    • egy csipet só.

     

    Hozzávalók a töltelékhez:

     

    • 500 g tehén túró,
    • 4 evőkanál cukor,
    • 1 db tojás.

     

    Elkészítés:

     

    Melegítsük meg a tejet, tegyük bele a cukrot és az élesztőt, hagyjuk 20 percet állni. A lisztet szitáljuk egy tálba, öntsük hozzá az élesztős tejet, beletesszük a puha vajat is és jól össze dolgozzuk. Az így kapott tésztát két részre osztjuk (mert a végén két rudat készítünk belőle) és mindkét részt kinyújtjuk 1-2 cm vastagságúra.

     

    Elkészítjük a tölteléket: a túrót kikavarjuk a cukorral és a tojással, rátesszük a kinyújtott tészta közepére. A tészta széleit ferdén 2 centinként bevagdossuk a töltelékig és addig hajtjuk a széleket még el nem fogy (ráhajtjuk), így olyan lesz mintha fonatos lenne (nem kell tekerni). A töltelék fölött pedig a széleket jól lenyomkodjuk, letakarjuk és hagyjuk még 15-20 percet kelni, utána tepsibe tesszük, megkenjük tojássárgájával és megszórjuk cukorral, ízlés szerint. Előmelegített sütőben, 180 fokon sütjük, amikor a tészta szép piros, el is készült.

     


  • Farsangi szalagos fánk, mióta ezt a receptet kipróbáltam, csak így készítem!

    Nálunk nagy sikere van, ezért sokszor el is készítem, tényleg nem lehet megunni.

    Hozzávalók:

    • a tésztához
    • 1 dkg só
    • 75 dkg finomliszt
    • 25 dkg rétesliszt
    • 1 citrom reszelt héja
    • 5 dkg friss élesztő
    • 5 dkg porcukor
    • 4 dkg vaníliás cukor
    • 10 dkg langyos,olvasztott vaj
    • 6 db tojássárgája
    • 5,5 dl tej
    • 3 cl rum
    • A sütéshez:
    • 5 dl étolaj

    Elkészítés:

     

     

    Kevés langyos tejjel, liszttel, cukorral és élesztővel kovászt készítünk. A többi porcukorral, vaníliás cukorral a tojás sárgákat habosra keverjük, hozzá öntjük a tejet, rumot, a citrom héját és jól kidolgozzuk. Majd a liszteket hozzá adva dagasztjuk.
    Az olvasztott vajat részletenként hozzá adjuk, liszttel megszórjuk és langyos helyen kelesztjük.

    Utána lisztezett deszkára borítjuk, jó ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Fánk szaggatóval kiszúrjuk, és letakarva újra kelesztjük. Lábasban étolajat melegítünk, ha a fánkok megkeltek, ujjainkkal minden fánk közepét kissé benyomjuk, úgy tesszük az olajba, hogy a fánk felső fele kerüljön alulra. A lábast fedővel letakarjuk.

    Ha a fánk oldala szép piros szalagos, megfordítjuk és most már fedő nélkül sütjük tovább. Vigyázzunk, hogy lassú tűznél és nem forró olajban süssük, mert a fánk belseje nem sül át. Papírtörlőre szedjük. Vaníliás porcukorral meghintve ,lekvárral fogyasztjuk. Ma fánk készült a konyhámban.

    Vass Lászlóné Edit‎ receptje

    —Ez teljesen olyan, mint a nagymamám receptje. Abban is volt sok tojás és rum is. Én még citrom héját is reszelek bele. Nem rontja el.


  • A legfinomabb, legomlósabb almás süti, egyenesen a dédi receptfüzetéből!

    Számtalan recept létezik, de nálunk ez a kedvenc, ha megsütöd, biztosan a család favoritja lesz!

    hozzávalók

    • Tészta
    • 60 dkg finomliszt
    • 18 dkg zsír
    • 17 dkg cukor
    • 1 csomag sütőpor
    • 3 tojás sárgája
    • 1 kis doboz tejföl(175g)
    • Töltelék :
    • 2 kg alma meghámozva
    • 20 dkg cukor
    • 1 vaníliás cukor

    Elkészítés

     

     

    A lisztben elkeverem a sütőport, elmorzsolom benne a zsírt, majd a többi hozzávalóval együtt összegyúrom. Az almát lereszelem, alaposan kinyomkodom a levét, elkeverem benne a cukrokat.

    A tésztát megfelezem. Egyenként kinyújtom 30×30 cm-es nagyságúra.

    Zsírozott, lisztezett tepsibe helyezem az első lapot, egyenletesen elterítem rajta a tölteléket. Befedem a másik lappal, amit villával sűrűn megszúrkálok. Felvert tojással lekenem a tetejét. 180 fokra előmelegített sütőben, hőlégkeveréssel kb 30 perc alatt készre sütöm.

    Éva Domonicsné Nagy receptje

    —A legfinomabb…

     


  • ~ MARLENKA ~

     
    A Marlenka az örmények mézes krémese. Készülhet kakaós vagy diós tésztával is, az alapját mindenképp a mézes tészta adja. Süthetjük szögletesre, kerekre, de tekercsek, bon - bonok és golyók formában is jelen vannak az üzletek polcain. Igencsak drága áron mérik, de sokkal olcsóbban elkészíthetjük mi magunk is, az íze pedig legalább olyan finom. Ugyan kissé időigényesnek tűnik a lapok nyújtása és a sűrített tej karamellizálása miatt, de mindenképp megéri elkészíteni, mert ellenállhatatlanul finom. »HOZZÁVALÓK« Tészta : - 50 dkg liszt - 3 ek kakaópor - 20 dkg cukor - 10 dkg méz - 10 dkg vaj - 2 tojás - 2 tk szódabikarbóna - 1 tk ételecet ( 10 % - os ) Krém : - 3 tubus cukrozott sűrített tej ( kb 50 dkg ) - 25 dkg puha vaj vagy margarin A tésztához összemelegítjük a vajat a cukorral és a mézzel, majd hozzáadjuk az ecettel elkevert szódabikarbónát. Ha a keverék langyosra hűlt simára keverjük a tojással, majd hozzászitáljuk a kakaóporral elkevert lisztet. Az egészet alaposan összegyúrjuk, majd a tésztát öt egyforma részre osztjuk. A tésztagombócokat enyhén lisztezett felületen egyenként, kb 20 * 30 cm - es nagyságúra nyújtjuk és sütőpapírral bélelt tepsiben 180 °C - on, kb 5 - 6 perc alatt egyenként megsütjük. A kihűlt tésztalapokat egymásra helyezzük és a széleket körben egyenesre vágjuk. A leeső tésztát egy késes aprítóval morzsásra aprítjuk. A krémhez a sűrített tejet egy üvegtálba nyomjuk, majd vízgőz fölé téve addig kevergetjük, amíg enyhén karamellás színt nem kap és kissé besűrűsödik. ( kb 30 - 35 perc ) A kihűlt krémet a vajjal habosra keverjük, majd betöltjük vele a lapokat úgy, hogy a tetejére is jusson. Végül megszórjuk a a tetejét tésztamorzsával és 1 - 2 napig hűvös helyen pihentetjük. Fontos, hogy kínálás előtt hagyjuk szobahőmérsékletűre melegedni.

  •  

    Kinder tejszelet, a legnagyobb kedvencünk, nem lehet megunni!

    Már sokszor elkészítettem, annyira finom, hogy nem győzök eleget sütni belőle!

    hozzávalók

    • Tészta :
    • 5 dkg margarin
    • 20 dkg cukor
    • 2 ek méz
    • 40 dkg finomliszt
    • 1 tk szódabikarbóna
    • 2 ek cukrozatlan kakaópor
    • 2 egész tojás
    • Krém:
    • 3 csomag tejszín ízű pudingpor
    • 1 ek liszt
    • 6 dl tej
    • 20 dkg porcukor
    • 2 dl tejföl
    • 20 dkg vaj
    • Tetejére :
    • 15 dkg étcsoki
    • 1 ek olaj

    Elkészítés

     

    A krémmel érdemes kezdeni, hogy kellően kihűljön betöltésig. A pudingporokat, lisztet, 10 dkg cukrot a tejjel sűrűre főzöm. Tűzről levéve simára keverem a tejföllel. A vajat a maradék 10 dkg cukorral habosra keverem. Betöltés előtt, amikor már a krém kihűlt, habosra keverem a vajjal.

     

    Tészta készítése: A mézet, porcukrot, margarint vízgőz felett egyneművé keverem, felmelegítem, majd hagyom hűlni. A lisztet, szódabikarbónát, kakaóport elkeverem, a tojásokat és a kihűlt masszát hozzáadva tésztává gyúrom, majd megfelezem. 30×30 cm-es lapokat nyújtok sütőpapíron.

    A kinyújtott tésztát sütőpapírral együtt tepsi hátuljára helyezem. 180 fokra előmelegített sütőben, hőlégkeveréssel 8-10 perc alatt megsütöm. A lapok kihűlés után megkeményednek, ekkor óvatosan megfordítom őket és a papírt lehúzom, majd a krémmel betöltöm.

    A tetejét csokimázzal bevonom, hűtőben tárolom. Egy éjszaka alatt mepuhul, éles késsel jól szeletethető. Több változatával is találkoztam, van piskótás és van gyúrt tésztás is. Én az utóbbit választottam, nem csalódtam. Azért a piskótás is sorra kerül előbb vagy utóbb.

     





    Follow this section's article RSS flux

egérkövető – pici csillagok
Másolást tiltó kódok !! Ez van fent az Eklablog Nickyheart oldalon! 1./ 2./ 3./ 4./ 5./ 6./