• Elhiszem a recept írójának, hogy nagyon finom lett.

     

    Szerintem sokan szeretjük azt a bizonyos  gyorséttermi csirkét és kíváncsi voltam, hogy vajon hasonló lesz e az otthoni verzió. Meg kell, hogy mondjam, százszor jobb lett. Egy fűszeres joghurtban pihent egy éjszakát ami szinte csodát tett vele, mindenképpen érdemes otthon kipróbálni. Magában, mártogatóssal vagy egy friss salival is tökéletes! :D

     Hozzávalók 4 főre:

    - 1 kg csirkemell

    - 350 g kukoricapehely (cornflakes)

    - 200 g liszt/ kukoricaliszt

    - 300 g natúr joghurt

    - 4 tk fokhagymapor

    - 3 tk őrölt pirospaprika

    - ízlés szerint: 1 tk őrölt chili

    - só, frissen őrölt bors

    - bő olaj a sütéshez

    Elkészítés:

    A joghurtot egy nagy tálba öntjük és összekeverjük a fokhagymaporral, paprikával, (chilivel), sóval, borssal. A csirkemellet tetszőleges nagyságú darabokra vágjuk és beleöntjük a fűszeres joghurtba. A legjobb, ha sütés előtti este már bepácoljuk, de ha nincs rá lehetőség akkor egy órával előtte is jó.

    A bundázáshoz a kukoricapelyhet zacskóba rakjuk és egy kicsit össze nyomkodjuk, hogy apróbb szemű legyen. Egy nagy tányérra öntjük, elkeverjük benne a lisztet és egyesével ebbe forgatjuk a bepácolt csirkét, úgy, hogy minden részére rátapadjon a morzsa.

    Bő olajban 4-5 percig sütjük közepes hőfokon, majd kiszedjük a papírra és kicsit lecsepegtetjük. Megsózzuk és kész is.

    Jó étvágyat!


  • Év eleji Omlós. Csak összekevered, nyújtod és 15 perc alatt megsül

     

    Fotó.: Vass Lászlóné  

    Nagyon nagyon finom!

     

     

    HOZZÁVALÓK:

     

    • 35 dkg finomliszt
    • 1 késhegynyi szódabikarbóna
    • 25 dkg szoba-hőmérsékletű vaj (vagy margarin)
    • 20 dkg reszelt sajt
    • 1 teáskanál só (vagy ízlés szerint)
    • 1 kis doboz tejföl
    • a tetejére:
    • 1 tojásfehérje
    • 5 dkg reszelt sajt
    • szezámmag ízlés szerint

     

    ELKÉSZÍTÉS:

     

    A lisztben elkeverjük a sót, a szódabikarbónát, a reszelt sajtot, majd elmorzsoljuk a vajjal, végül annyi tejfölt adunk hozzá, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk (lehet, hogy nem kell hozzá az egész doboz tejföl).

     

    Az összeállított tésztát kb. 5 mm vastagra kinyújtjuk és tetszés szerinti formákkal kiszúrjuk, majd sütőpapírral fedett tepsire sorakoztatjuk. Tojásfehérjével lekenjük, reszelt sajttal, majd szezámmaggal megszórjuk. 200 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük (alsó-felső sütés).

    Fotó: Vass Lászlóné


  • Ez is nagyon jól néz ki. Majd én is kipróbálom.
    Az én receptem is hasonló, csak abban nincs sajt, csak a tetején. A Lajos Mari pogácsában viszont kétféle sajt van, csak az időigényesebb, de nagyon finom. Egyszer amikor készítettem, vittem be a Bölcsődébe, amikor ott dolgoztam, nagyon ízlett nekik.
     

    PUHA POGÁCSA RECEPT!

     

    Hozzávalók:

     

    • 50 dkg liszt,
    • 1 margarin,
    • 2 dkg élesztő,
    • kevés tej az élesztő felfuttatásához,
    • 2 tojássárgája,
    • 20 dkg reszelt sajt,
    • 1 kávéskanál só,
    • 1 kis pohár tejföl.

    (Ezt én írtam hozzá! A kávéskanál só lehet, hogy kevés. Bár itt a sajt egy része bekerül a tésztába, és egy kicsit az is meghatározza a sósságát. Az én pogácsámban egy csapott evőkanál féldurva só van. És nem túl sós.)

     

    Elkészítés:

     

    Az élesztőt kevés langyos tejben felfuttatjuk. A hozzávalókat egy tálba tesszük, rugalmas tésztát gyúrunk. A reszelt sajtból egy maréknyit félreteszünk, ezt majd a pogácsák tetejére szórjuk, a többit belekeverjük a tésztába. Félóránként 2 x hajtogatjuk, közben hűvös helyen kell pihentetni. Tojással megkenjük, a félretett sajttal megszórjuk, világosra sütjük. (Hiányos recept: kb. 1,5 cm-re nyújtani!)

    Ezt már szintén én írtam hozzá, a legfontosabb, hogy 160-165 fokon, kb. 20-25 percig kell sütni. Nagyon melegbe nem szabad sütni, mert kiszárad. A sütőt elő kell melegíteni, de nem túl forróra szintén, kb. 160-180 fokos sütőbe be lehet tenni és 160 fokra levenni a hőt.

     

     

     

  • Isteni finom klasszikus diós-mákos bejgli – ha szükséged van egy tökéletes receptre

     

    Hozzávalók:

    • a tésztához:
    • 1 kg liszt
    • 50 dkg margarin
    • 4 db tojás + 1 db a lekenéshez
    • 10 dkg cukor
    • só (csipet)
    • 4 dkg élesztő
    • kb. 4 dl tej (langyos)
    • a diós töltelékhez:
    • kb. 40 dkg darált dió
    • kb. 4 dl tej
    • 30 dkg cukor
    • esetleg zsemlemorzsa
    •  reszelt citromhéj
    • kb. 10 dkg mazsola 
    • a mákos töltelékhez a hozzávalók:
    • kb. 40 dkg darált mák
    • kb. 4 dl tej
    • 30 dkg cukor
    • esetleg dara
    • reszelt citromhéj
    • kb. 10 dkg mazsola

    Elkészítés:

    A lisztet egy nagy tálba tesszük, a közepébe egy kis mélyedést „fészket” teszünk.

    1 dl langyos tejet beleöntünk a liszt mélyedésébe, beleszórunk egy csipet cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, majd az ujjunkkal jól összekeverjük az élesztős tejet. A mélyedés széléről most egy kis lisztet szórunk az élesztős tejbe és az ujjunkkal megint jól összekeverjük. Letakarjuk és pihentetjük kb. 5 percig (felfuttatjuk) az élesztős tejet. (Ez lesz a kovász.)

    Amikor már felfutott a kovászunk, akkor a lisztbe beletesszük a cukrot, az olvasztott margarint, a csipet sót, a tojásokat és a maradék langyos tejet, majd az egészet jól összegyúrjuk, hogy egy nem ragacsos, de rugalmas tésztát kapjunk.  Ismét letakarjuk, és kb. a duplájára kelesztjük (kb. 1 óra alatt).

    Míg kell a tésztánk, addig elkészítjük a töltelékeket. Egy lábosban felforraljuk a tejet, majd sorban hozzáadjuk a töltelék (dió vagy mák) hozzávalóit, és az egészet felfőzzük. Egy könnyen kenhető, de nem nagyon híg tölteléket kell kapjunk. Ha a diós töltelék esetleg túl híg lenne, akkor zsemlemorzsával sűríthetjük (mákosnál pedig búzadarával), de ha netán túl sűrű, akkor mindkettőt tejjel hígíthatjuk.

    Langyosan kenjük a tölteléket a tésztára.

    Amikor megkelt a tészta, egy lisztezett sík felületre tesszük, majd jól átgyúrjuk, és 4 egyenlő részre osztjuk. Az egyik cipót fél cm vastag téglalap alakúra nyújtjuk. Megkenjük az egyik töltelék felével. A jobb és a bal oldal széleit ráhajtjuk kb. 3 cm -re és utána felcsavarjuk úgy, hogy a csavarás vége legyen alul.

    A többi cipóval is így járunk el, majd szép sorban beletesszük a sütőpapírral bélelt tepsibe.

    Felvert tojással először hosszában lekenjük a rudakat, majd ha már megszáradt rajta a tojás, utána keresztben is átkenjük. (Akkor nem annyira reped szét a teteje.) Végül pedig az oldalait villával megszurkáljuk.

    Előmelegített sütőben 160-170 fokon kb. 50-60 percig sütjük. (A sütő ajtaját ne nyitogassuk!)


  •  
    Sütik
     

     

    Zserbó

     
    Hozzávalók: A tésztához: 35 dkg sima liszt 1 tojás 5 dkg cukor 15 dkg zsír 1 dl tej 1 dkg élesztő csipetnyi sütőpor csipet só A töltelékhez: 20 dkg darált dió 12 dkg cukor 8-10 nagy ek. sárgabaracklekvár A tetejére: 10 dkg porcukor 3 dkg holland kakaópor ~4 ek. víz 2 ek. vaj Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben egy kávéskanálnyi cukorral. A lisztet elmorzsoljuk a zsírral, hozzáadjuk a többi hozzávalót és kézzel jól összedolgozzuk. A tésztát három egyenlő részre osztjuk és egyenként ~30x 35 cm-es lappá nyújtjuk. Egy nagy tepsire sütőpapírt fektetünk, erre tesszük az első réteg tésztát. Fontos, hogy a tepsi nagyobb legyen a tészta méreténél, mert az keléskor és sülés közben még nőni fog. Megkenjük a lekvár felével, majd rászórjuk a cukorral elkevert dió felét. Erre jön a második tészta, rá a lekvár, majd a cukros dió, végül befedjük a harmadik tésztalappal, amit egy picit nagyobbra nyújtunk az első kettőnél, hogy befedje a széleket. Huzatmentes helyen egy órát kelesztjük. Ha megkelt, a tetejét villával megszurkáljuk és 175 °C-ra előmelegített sütőben -egyenletes tűznél- ~25-30 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha a tészta kisült, kivesszük és hűlni hagyjuk. Míg a tészta hűl, elkészítjük a mázat. A porcukrot, elkeverjük a kakaóval és kevés vízzel, majd lassú tűzön, gyakori keverés mellett sűrű mázzá főzzük. Akkor jó, ha a cukor teljesen elolvadt és a máz szép sima. Még melegen belekeverjük a vajat, majd az elkészült mázzal bevonjuk a süteményt. Néhány óra pihentetés után szépen szeletelhető.




    Follow this section's article RSS flux

egérkövető – pici csillagok
Másolást tiltó kódok !! Ez van fent az Eklablog Nickyheart oldalon! 1./ 2./ 3./ 4./ 5./ 6./