-
Isteni finom klasszikus diós-mákos bejgli – ha szükséged van egy tökéletes receptre
Hozzávalók:
- a tésztához:
- 1 kg liszt
- 50 dkg margarin
- 4 db tojás + 1 db a lekenéshez
- 10 dkg cukor
- só (csipet)
- 4 dkg élesztő
- kb. 4 dl tej (langyos)
- a diós töltelékhez:
- kb. 40 dkg darált dió
- kb. 4 dl tej
- 30 dkg cukor
- esetleg zsemlemorzsa
- reszelt citromhéj
- kb. 10 dkg mazsola
- a mákos töltelékhez a hozzávalók:
- kb. 40 dkg darált mák
- kb. 4 dl tej
- 30 dkg cukor
- esetleg dara
- reszelt citromhéj
- kb. 10 dkg mazsola
Elkészítés:
A lisztet egy nagy tálba tesszük, a közepébe egy kis mélyedést „fészket” teszünk.
1 dl langyos tejet beleöntünk a liszt mélyedésébe, beleszórunk egy csipet cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, majd az ujjunkkal jól összekeverjük az élesztős tejet. A mélyedés széléről most egy kis lisztet szórunk az élesztős tejbe és az ujjunkkal megint jól összekeverjük. Letakarjuk és pihentetjük kb. 5 percig (felfuttatjuk) az élesztős tejet. (Ez lesz a kovász.)
Amikor már felfutott a kovászunk, akkor a lisztbe beletesszük a cukrot, az olvasztott margarint, a csipet sót, a tojásokat és a maradék langyos tejet, majd az egészet jól összegyúrjuk, hogy egy nem ragacsos, de rugalmas tésztát kapjunk. Ismét letakarjuk, és kb. a duplájára kelesztjük (kb. 1 óra alatt).
Míg kell a tésztánk, addig elkészítjük a töltelékeket. Egy lábosban felforraljuk a tejet, majd sorban hozzáadjuk a töltelék (dió vagy mák) hozzávalóit, és az egészet felfőzzük. Egy könnyen kenhető, de nem nagyon híg tölteléket kell kapjunk. Ha a diós töltelék esetleg túl híg lenne, akkor zsemlemorzsával sűríthetjük (mákosnál pedig búzadarával), de ha netán túl sűrű, akkor mindkettőt tejjel hígíthatjuk.
Langyosan kenjük a tölteléket a tésztára.
Amikor megkelt a tészta, egy lisztezett sík felületre tesszük, majd jól átgyúrjuk, és 4 egyenlő részre osztjuk. Az egyik cipót fél cm vastag téglalap alakúra nyújtjuk. Megkenjük az egyik töltelék felével. A jobb és a bal oldal széleit ráhajtjuk kb. 3 cm -re és utána felcsavarjuk úgy, hogy a csavarás vége legyen alul.
A többi cipóval is így járunk el, majd szép sorban beletesszük a sütőpapírral bélelt tepsibe.
Felvert tojással először hosszában lekenjük a rudakat, majd ha már megszáradt rajta a tojás, utána keresztben is átkenjük. (Akkor nem annyira reped szét a teteje.) Végül pedig az oldalait villával megszurkáljuk.
Előmelegített sütőben 160-170 fokon kb. 50-60 percig sütjük. (A sütő ajtaját ne nyitogassuk!)