• Isteni finom klasszikus diós-mákos bejgli – ha szükséged van egy tökéletes receptre

     

    Hozzávalók:

    • a tésztához:
    • 1 kg liszt
    • 50 dkg margarin
    • 4 db tojás + 1 db a lekenéshez
    • 10 dkg cukor
    • só (csipet)
    • 4 dkg élesztő
    • kb. 4 dl tej (langyos)
    • a diós töltelékhez:
    • kb. 40 dkg darált dió
    • kb. 4 dl tej
    • 30 dkg cukor
    • esetleg zsemlemorzsa
    •  reszelt citromhéj
    • kb. 10 dkg mazsola 
    • a mákos töltelékhez a hozzávalók:
    • kb. 40 dkg darált mák
    • kb. 4 dl tej
    • 30 dkg cukor
    • esetleg dara
    • reszelt citromhéj
    • kb. 10 dkg mazsola

    Elkészítés:

    A lisztet egy nagy tálba tesszük, a közepébe egy kis mélyedést „fészket” teszünk.

    1 dl langyos tejet beleöntünk a liszt mélyedésébe, beleszórunk egy csipet cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, majd az ujjunkkal jól összekeverjük az élesztős tejet. A mélyedés széléről most egy kis lisztet szórunk az élesztős tejbe és az ujjunkkal megint jól összekeverjük. Letakarjuk és pihentetjük kb. 5 percig (felfuttatjuk) az élesztős tejet. (Ez lesz a kovász.)

    Amikor már felfutott a kovászunk, akkor a lisztbe beletesszük a cukrot, az olvasztott margarint, a csipet sót, a tojásokat és a maradék langyos tejet, majd az egészet jól összegyúrjuk, hogy egy nem ragacsos, de rugalmas tésztát kapjunk.  Ismét letakarjuk, és kb. a duplájára kelesztjük (kb. 1 óra alatt).

    Míg kell a tésztánk, addig elkészítjük a töltelékeket. Egy lábosban felforraljuk a tejet, majd sorban hozzáadjuk a töltelék (dió vagy mák) hozzávalóit, és az egészet felfőzzük. Egy könnyen kenhető, de nem nagyon híg tölteléket kell kapjunk. Ha a diós töltelék esetleg túl híg lenne, akkor zsemlemorzsával sűríthetjük (mákosnál pedig búzadarával), de ha netán túl sűrű, akkor mindkettőt tejjel hígíthatjuk.

    Langyosan kenjük a tölteléket a tésztára.

    Amikor megkelt a tészta, egy lisztezett sík felületre tesszük, majd jól átgyúrjuk, és 4 egyenlő részre osztjuk. Az egyik cipót fél cm vastag téglalap alakúra nyújtjuk. Megkenjük az egyik töltelék felével. A jobb és a bal oldal széleit ráhajtjuk kb. 3 cm -re és utána felcsavarjuk úgy, hogy a csavarás vége legyen alul.

    A többi cipóval is így járunk el, majd szép sorban beletesszük a sütőpapírral bélelt tepsibe.

    Felvert tojással először hosszában lekenjük a rudakat, majd ha már megszáradt rajta a tojás, utána keresztben is átkenjük. (Akkor nem annyira reped szét a teteje.) Végül pedig az oldalait villával megszurkáljuk.

    Előmelegített sütőben 160-170 fokon kb. 50-60 percig sütjük. (A sütő ajtaját ne nyitogassuk!)

    « »


egérkövető – pici csillagok
Másolást tiltó kódok !! Ez van fent az Eklablog Nickyheart oldalon! 1./ 2./ 3./ 4./ 5./ 6./