• Miért eszünk malacpecsenyét újévkor?

     
    2017.12.30. 12:26

     Csak a bőrét ne!

     A bőrét semmiképp ne sózzukForrás: Origo

    A ropogós malacsült egyik titka, hogy a bőrt nem szabad megsózni! Ha só éri, soha nem lesz ropogós, tehát csak a bőr nélküli részeket sózzuk be. A másik lényeges dolog, hogy a bőrt négyzethálósan kell irdalni, és csak a hájas rész felső részéig,hogy a zsír alaposan ki tudjon sülni, és a bőr pirítás után így lesz jó ropogós.

    Ropogós, omlós malacpecsenye

    Hozzávalók 4 főre:

    • 1,5 kg bőrös malaccomb
    • őrölt színesbors
    • 4 gerezd fokhagyma
    • 1 evőkanál méz
    • 10 dkg zsírszalonna
    • 1,5 dl sör 

    Elkészítés:

    • Irdaljuk be a malac bőrét.
    • Keverjük össze a reszelt fokhagymát, a sót és a mézet. Kenjük be alaposan vele a bőrmentes részeket. Pihentessük a húst legalább egy órán át hűtőszekrényben.
    • Melegítsük elő a sütőt 210 °C-ra, állítsuk alsó-felső sütés funkcióra. Tegyük a tepsi aljába a kis kockákra vágott szalonnát, öntsük fel 1 dl sörrel, helyezzük rá a malachúst bőrrel felfelé. Süssük 15 percig, majd csökkentsük a hőmérsékletet 150 °C-ra, fedjük le a húst, és süssük tovább 45 percig. Úgy tudjuk ellenőrizni, hogy a sertéshús átsült-e, hogy a legvastagabb részénél egy fém nyárssal átszúrjuk. Ha nem szivárog lé, akkor  kezdhetjük a pirítást, hogy a bőre ropogós legyen.
    • Növeljük meg a sütő hőmérsékletét 230 °C-ra, kenjük meg a malac bőrét sörrel, és lefedés nélkül, a sütő felső pirítás funkcióját használva süssük 10 percig. Félidőnél kenjük meg még egyszer sörrel a bőrt.
    • Héjában sült burgonyával, sült répával, sült hagymával tálaljuk.

    EZ IS ÉRDEKELHETI:

    Partager via Gmail Yahoo!

  • Májjal töltött gomba és hagyma baconbe tekerve recept

     

     

    Májjal töltött gomba és hagyma baconbe tekerve

    story

    Töltött csirkecombot készítettünk, s igazság szerint egy "kissé" túlméreteztem a tölteléket. Így Mr Smith kreativitását igénybe véve ezt a kis finomságot állítottuk össze ráadásként az otthon lelt hozzávalókból. Sikerét jelezte, hogy mind elfogyott.

     

    hozzávalók / 4 adag

    A gombához

    A töltelékhez

     

    ajánlat

    Jól illik hozzá valamilyen saláta-köret.

    receptjellemzők

    konyha: magyar
    szezon: bármikor
    sütési mód: hőlégkeveréses
    nehézség: könnyű
    kalória: átlagos
    mikor: ebéd, vacsora
    adag: 4 főre
    elkészítési idő: 60-120 perc
    fogás: főétel

    egyéb elnevezések

    májas-bacon-ös töltött gomba, töltött hagyma májjal
    Szólj hozzá!
     
    hirdetés

     

    elkészítés

    1. Az 5 db vöröshagymát forró vízben kb. 5 percig főzzük. Miután kiszedjük őket, és egy kicsit kihűltek, óvatosan nyomjuk ki a belsejüket, hogy maradjon egy olyan külső, ami kb. 3 héjrétegből áll.
    2. A gombákat megmossuk, a száraikat kivágjuk, s felaprítva a töltelékhez fogjuk adni.

    Elkészítjük a tölteléket:


    1. Az apróra vágott vöröshagymát egy kis olívaolajon egy serpenyőben aranysárgára dinszteljük.
    2. Egy tálba beletesszük a felaprított májat, valamint a töltelék összes hozzávalóját, a zsemlét egy kissé előbb kinyomkodjuk, mielőtt berakjuk a tálba. Végén a megdinsztelt vöröshagymát is belekavarjuk a töltelékbe.

    Összeállítás:


    1. Előmelegítjük a sütőt, és egy tepsit egy kissé beolajozunk.
    2. A töltelékkel megtöltjük a gombákat és a vöröshagymákat, megszórjuk őket egy kis parmezán sajttal, és mindegyikre ráhelyezünk egy-egy rozmaringágacskát.
    3. Majd mindegyikre rátekerünk egy-egy szelet bacont, és berakjuk a tepsibe. Betesszük a sütőbe, és sütjük kb. 35-40 percig, míg a bacon meg nem pirul.

     

    • sütési hőfok: 160°C
    • sütési mód: hőlégkeveréses
    Partager via Gmail Yahoo!

  • Szedres búzadaralepény recept

     
    Szedres búzadaralepény
    • előkészület: 10 perc
    • sütés: 35 perc
    hozzávalók 6 főre

    A rakomány:


    ajánlat

    Bármilyen gyümölcsből.


    szedres búzadarasüti, búzadaralepény, búzadarás süti szederrel

    elkészítés
    1. A tejbe beáztatjuk a búzadarát.
    2. Miután megdagadt, robotgéppel belekeverjük a hozzávalókat.
    3. Zsírozott, lisztezett tepsibe öntjük.
    4. Tetejét megszórjuk szederrel.
    5. Előmelegített sütőben 180 fokon sütjük.
    sütési hőfok:
    180°C
    tepsi mérete:
    30×40 cm

     

    Partager via Gmail Yahoo!

  • Zserbó szelet 1. recept

     

    Zserbó szelet 1.

    • sütés: 35 perc
    hozzávalók 4 főre

    A tésztához:

    • 35 dkg liszt
    • 1 tojás
    • 5 dkg cukor
    • 20 dkg Rama
    • 1 dl tej
    • 1 dkg élesztő
    • csipetnyi sütőpor
    • csipet só

    Töltelékhez:

    • 12 dkg cukor
    • 20 dkg darált dió
    • 20 dkg baracklekvár

    A mázhoz:

    • 2 tábla ét tortabevonó

     

    Partager via Gmail Yahoo!

  • Nincs karácsony zserbó nélkül

    Egyik kedvenc süteményünk, a soklapos, diós-csokis-barackos zserbó, igazi karácsonyi desszert. Bár valóban magyar csemege, de egy francia cukrász kísérletezte ki nekünk. Ti is elkészítitek idén?

    Az ország első igazi cukrászdája kétség kívül az 1858-ban megnyílt Kugler volt. Tulajdonosa, Kugler Henrik, régi cukrászdinasztiából származott, és mielőtt megnyitotta volna a mai József Nádor téren az első magyar cukrászdát, bejárta fél Európát, hogy tökéletesítse tudását. A Kugler percek alatt Pest legismertebb kávéháza lett, hála a tulajdonos szaktudásának és kreativitásának – tortái, süteményei, fagylaltjai, különleges teái és likőrjei messze földön híresek voltak. Az előkelő társaságban sikknek számított Kuglerhez járni, és a bolt annyira sikeres lett, hogy az 1870-es években át is költözött mai helyére, a Vörösmarty térre. Hiába volt azonban az eddiginél sokkal elegánsabb új üzlet, ha nem volt kire bízni a boltot. Egészen addig, amíg meg nem jelent Gerbeaud Emil, a genfi születésű, francia cukrásztanonc, akit Kugler egyenesen Párizsból csábított Budapestre, hogy átadhassa neki boltja vezetését.

    A zserbó receptjét itt találod >>

    Kattints a képre, hogy megtudd, hogyan készül a zserbó!

    Még több zserbóreceptet itt találsz >>

    Flódni: a zsidó konyha legédesebb falatja >>

    Gerbeaud Emil beleszeretett a városba, a magyarokba, és a Kuglerba – a közönség pedig az ő újdonságaiba. Neki köszönhetjük a macskanyelvet és a bonbonmeggyet, de rengeteg újfajta teasüteményt vezetett be, és megszerettette velünk a párizsi krémet is – ami nem más, mint a kakaó és vaj édes duója, sok-sok tortánk alapja. Legnépszerűbb kreációja mégis a róla elnevezett zserbó szelet. Eredeti receptjét nem tudjuk, Gerbeaud özvegye az államosítást követően magával vitte Dél-Amerikába, ma pedig a Gerbeaud-ház jogutódja kezeli hétpecsétes titokként. Az eredeti zserbó receptjét így hiába is keressük, csak akkor kaphatjuk meg, ha besétálunk a Gerbeaud-ba, és rendelünk egy szeletet. Jó hír azonban, hogy mivel az eredeti titkos, kedvünkre kísérletezhetünk a számunkra tökéletes recepttel. Ti hogyan készítitek?

    Partager via Gmail Yahoo!




    Follow this section's article RSS flux
Hulló effektek : Másolást tiltó kódok !! Ez van fent az Eklablog Nickyheart oldalon! 1./ 2./ 3./ 4./ 5./ 6./