-
Par nicky_heart le 12 December 2012 à 14:10
Nincs karácsony zserbó nélkül
2012.12.12
Egyik kedvenc süteményünk, a soklapos, diós-csokis-barackos zserbó, igazi karácsonyi desszert. Bár valóban magyar csemege, de egy francia cukrász kísérletezte ki nekünk. Ti is elkészítitek idén?
Az ország első igazi cukrászdája kétség kívül az 1858-ban megnyílt Kugler volt. Tulajdonosa, Kugler Henrik, régi cukrászdinasztiából származott, és mielőtt megnyitotta volna a mai József Nádor téren az első magyar cukrászdát, bejárta fél Európát, hogy tökéletesítse tudását. A Kugler percek alatt Pest legismertebb kávéháza lett, hála a tulajdonos szaktudásának és kreativitásának – tortái, süteményei, fagylaltjai, különleges teái és likőrjei messze földön híresek voltak. Az előkelő társaságban sikknek számított Kuglerhez járni, és a bolt annyira sikeres lett, hogy az 1870-es években át is költözött mai helyére, a Vörösmarty térre. Hiába volt azonban az eddiginél sokkal elegánsabb új üzlet, ha nem volt kire bízni a boltot. Egészen addig, amíg meg nem jelent Gerbeaud Emil, a genfi születésű, francia cukrásztanonc, akit Kugler egyenesen Párizsból csábított Budapestre, hogy átadhassa neki boltja vezetését.
A zserbó receptjét itt találod >>
Kattints a képre, hogy megtudd, hogyan készül a zserbó!
Még több zserbóreceptet itt találsz >>
Flódni: a zsidó konyha legédesebb falatja >>
Gerbeaud Emil beleszeretett a városba, a magyarokba, és a Kuglerba – a közönség pedig az ő újdonságaiba. Neki köszönhetjük a macskanyelvet és a bonbonmeggyet, de rengeteg újfajta teasüteményt vezetett be, és megszerettette velünk a párizsi krémet is – ami nem más, mint a kakaó és vaj édes duója, sok-sok tortánk alapja. Legnépszerűbb kreációja mégis a róla elnevezett zserbó szelet. Eredeti receptjét nem tudjuk, Gerbeaud özvegye az államosítást követően magával vitte Dél-Amerikába, ma pedig a Gerbeaud-ház jogutódja kezeli hétpecsétes titokként. Az eredeti zserbó receptjét így hiába is keressük, csak akkor kaphatjuk meg, ha besétálunk a Gerbeaud-ba, és rendelünk egy szeletet. Jó hír azonban, hogy mivel az eredeti titkos, kedvünkre kísérletezhetünk a számunkra tökéletes recepttel. Ti hogyan készítitek?
-
Par nicky_heart le 30 November 2012 à 21:16
Bjkata szakács
mióta főzökMár legalább harminc éve főzök, de az első próbálkozásaim nem is a főzés terén voltak, hanem a sütemények sütése vonzott inkább. Finom krémesek, palacsinták, torták, rétesek és bélesek, pogácsák és kiflik, kalácsok és kuglófok kerültek az asztalra, ha éppen olyan volt a hangulatom. Az igazság pedig az, hogy elég gyakran kaptam kedvet a "sütkérezéshez", (ahogy mifelénk mondják). Anyukám megfőzte a finom ebédet, én pedig megörvendeztettem a családot valamilyen finom édességgel. A sütemények iránti érdeklődésem valószínűleg annak köszönhető, hogy édesapám pék volt, most már nyugdíjasként otthon süt finomabbnál finomabb réteseket, kalácsokat, pogácsákat stb.
a hely, ahol főzökItthon, Gyömrőn, a saját konyhámban. De volt már arra is példa, hogy az iskolában a tanítványaimmal közösen sütöttünk mézeskalácsot vagy lángost, palacsintát, főztünk paprikás krumplit, tejbegrízt stb.
ars poetica a konyhábanSzeretem a változatosságot a konyhában, ezért rengeteg féle új ételt kipróbálok. Férjem mindenféle zöldfűszert termeszt a kertünkben, így a bazsalikomtól a tárkonyig minden kéznél van, amikor kell, így különlegesebbnél különlegesebb ízkombinációkat tudok kipróbálni a család örömére. Szerencsére ők is szeretik a változatos, különleges ízeket.
blog, weboldal, email
-
Par nicky_heart le 30 November 2012 à 21:12
Túróhabos sütés nélkül recept
- előkészület: 30 perc
- főzés: 10 perc
hozzávalók 8 főre- 20 dkg babapiskóta
- 1 ü befőtt (őszibarack, magozott meggy vagy szilva)
- 2 cs vaníliás pudingpor
- 50 dkg túró
- 175 g tejföl
- 10 dkg porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 2 cs habfixáló
- 5 dl tejszín vagy növényi habalap
- cukorvirágok a díszítéshez
- ízlés szerinti mennyiségű cukor a pudinghoz és a tejszínhez
elkészítés- Egy mély tepsi aljára sorban kirakjuk a babapiskótákat.
- A befőtt levét leöntjük, és kimérünk belőle 2,5 dl-t. Ha elég édes a lé, még cukrot sem kell hozzáadnunk. Csomómentesre keverjük a befőtt levét a pudingporral, és összefőzzük állandó kevergetés mellett a gyümölccsel.
- Még melegen rásimítjuk a babapiskóták tetejére.
- A túrót jól áttörjük, és összekeverjük a 10 dkg porcukorral, a tejföllel, a vaníliás cukorral, a citromhéjjal és a habfixálóval.
- A tejszínből habot verünk, és belekeverjük a másik csomag habfixálót. Ha növényi habalapot használunk, nem kell hozzá porcukor sem. Sőt, a Hulalához még a habfixálót sem kell beleraknunk.
- A tejszínhab felét a túróhoz keverjük, vigyázva, nehogy összetörjön a hab.
- A kihűlt gyümölcsös puding tetejére simítjuk a túróhabot, majd erre rákenjük a tejszín másik felét.
- Megszórhatjuk cukorvirágokkal.
- 2-3 órára a hűtőbe rakjuk, amíg a babapiskóta megpuhul.
tepsi mérete:30x38x6 cm
-
-
Par nicky_heart le 30 November 2012 à 19:50
Túróvarázs recept
- előkészület: 25 perc
elkészítés- A túrót alaposan kikeverjük 1 dl tejjel meg a vaníliás cukorral.
- A tejszínt felverjük.
- A langyos vajat a cukorral ugyancsak kikeverjük, majd a túrót a cukros vajjal és a felvert tejszínnel óvatosan összedolgozzuk.
- A maradék tejben felfőzzük a zselatint, vigyázva, hogy ne forrjon fel.
- Amikor langyosra hűlt, hozzákeverjük a túrókrémhez.
- Az édesség hozzávalóit egy szögletes formába rétegesen lerakjuk.
- Először egy réteg túrókrémet simítunk a formába, rá egy sor lecsepegtetett meggybefőttet teszünk. Ismét krém következik, amit meghámozott, vékonyra szeletelt kivivel rakunk ki.Az utolsó sor túrókrém legyen.
- Babapiskótával beborítjuk a tetejét, azután hűtőszekrénybe dermesztjük egy órán keresztül.
- Ezután kivesszük és óvatosan tálra borítjuk.
- Tejszínhabbal és gyümölccsel díszítjük.
Follow this section's article RSS flux