• Nincs karácsony zserbó nélkül

    Egyik kedvenc süteményünk, a soklapos, diós-csokis-barackos zserbó, igazi karácsonyi desszert. Bár valóban magyar csemege, de egy francia cukrász kísérletezte ki nekünk. Ti is elkészítitek idén?

    Az ország első igazi cukrászdája kétség kívül az 1858-ban megnyílt Kugler volt. Tulajdonosa, Kugler Henrik, régi cukrászdinasztiából származott, és mielőtt megnyitotta volna a mai József Nádor téren az első magyar cukrászdát, bejárta fél Európát, hogy tökéletesítse tudását. A Kugler percek alatt Pest legismertebb kávéháza lett, hála a tulajdonos szaktudásának és kreativitásának – tortái, süteményei, fagylaltjai, különleges teái és likőrjei messze földön híresek voltak. Az előkelő társaságban sikknek számított Kuglerhez járni, és a bolt annyira sikeres lett, hogy az 1870-es években át is költözött mai helyére, a Vörösmarty térre. Hiába volt azonban az eddiginél sokkal elegánsabb új üzlet, ha nem volt kire bízni a boltot. Egészen addig, amíg meg nem jelent Gerbeaud Emil, a genfi születésű, francia cukrásztanonc, akit Kugler egyenesen Párizsból csábított Budapestre, hogy átadhassa neki boltja vezetését.

    A zserbó receptjét itt találod >>

    Kattints a képre, hogy megtudd, hogyan készül a zserbó!

    Még több zserbóreceptet itt találsz >>

    Flódni: a zsidó konyha legédesebb falatja >>

    Gerbeaud Emil beleszeretett a városba, a magyarokba, és a Kuglerba – a közönség pedig az ő újdonságaiba. Neki köszönhetjük a macskanyelvet és a bonbonmeggyet, de rengeteg újfajta teasüteményt vezetett be, és megszerettette velünk a párizsi krémet is – ami nem más, mint a kakaó és vaj édes duója, sok-sok tortánk alapja. Legnépszerűbb kreációja mégis a róla elnevezett zserbó szelet. Eredeti receptjét nem tudjuk, Gerbeaud özvegye az államosítást követően magával vitte Dél-Amerikába, ma pedig a Gerbeaud-ház jogutódja kezeli hétpecsétes titokként. Az eredeti zserbó receptjét így hiába is keressük, csak akkor kaphatjuk meg, ha besétálunk a Gerbeaud-ba, és rendelünk egy szeletet. Jó hír azonban, hogy mivel az eredeti titkos, kedvünkre kísérletezhetünk a számunkra tökéletes recepttel. Ti hogyan készítitek?


  • Bjkata szakács

    •  
    •  
    •  
    •  
    mióta főzök

    Már legalább harminc éve főzök, de az első próbálkozásaim nem is a főzés terén voltak, hanem a sütemények sütése vonzott inkább. Finom krémesek, palacsinták, torták, rétesek és bélesek, pogácsák és kiflik, kalácsok és kuglófok kerültek az asztalra, ha éppen olyan volt a hangulatom. Az igazság pedig az, hogy elég gyakran kaptam kedvet a "sütkérezéshez", (ahogy mifelénk mondják). Anyukám megfőzte a finom ebédet, én pedig megörvendeztettem a családot valamilyen finom édességgel. A sütemények iránti érdeklődésem valószínűleg annak köszönhető, hogy édesapám pék volt, most már nyugdíjasként otthon süt finomabbnál finomabb réteseket, kalácsokat, pogácsákat stb.

    a hely, ahol főzök

    Itthon, Gyömrőn, a saját konyhámban. De volt már arra is példa, hogy az iskolában a tanítványaimmal közösen sütöttünk mézeskalácsot vagy lángost, palacsintát, főztünk paprikás krumplit, tejbegrízt stb.

    ars poetica a konyhában

    Szeretem a változatosságot a konyhában, ezért rengeteg féle új ételt kipróbálok. Férjem mindenféle zöldfűszert termeszt a kertünkben, így a bazsalikomtól a tárkonyig minden kéznél van, amikor kell, így különlegesebbnél különlegesebb ízkombinációkat tudok kipróbálni a család örömére. Szerencsére ők is szeretik a változatos, különleges ízeket.

    blog, weboldal, email

     


  • Túróhabos sütés nélkül recept

     

    Túróhabos sütés nélkül
    • előkészület: 30 perc
    • főzés: 10 perc
    hozzávalók 8 főre
    • 20 dkg babapiskóta
    • 1 ü befőtt (őszibarack, magozott meggy vagy szilva)
    • 2 cs vaníliás pudingpor
    • 50 dkg túró
    • 175 g tejföl
    • 10 dkg porcukor
    • 1 cs vaníliás cukor
    • 1 citrom reszelt héja
    • 2 cs habfixáló
    • 5 dl tejszín vagy növényi habalap
    • cukorvirágok a díszítéshez
    • ízlés szerinti mennyiségű cukor a pudinghoz és a tejszínhez
    elkészítés
    1. Egy mély tepsi aljára sorban kirakjuk a babapiskótákat.
    2. A befőtt levét leöntjük, és kimérünk belőle 2,5 dl-t. Ha elég édes a lé, még cukrot sem kell hozzáadnunk. Csomómentesre keverjük a befőtt levét a pudingporral, és összefőzzük állandó kevergetés mellett a gyümölccsel.
    3. Még melegen rásimítjuk a babapiskóták tetejére.
    4. A túrót jól áttörjük, és összekeverjük a 10 dkg porcukorral, a tejföllel, a vaníliás cukorral, a citromhéjjal és a habfixálóval.
    5. A tejszínből habot verünk, és belekeverjük a másik csomag habfixálót. Ha növényi habalapot használunk, nem kell hozzá porcukor sem. Sőt, a Hulalához még a habfixálót sem kell beleraknunk. 
    6. A tejszínhab felét a túróhoz keverjük, vigyázva, nehogy összetörjön a hab.
    7. A kihűlt gyümölcsös puding tetejére simítjuk a túróhabot, majd erre rákenjük a tejszín másik felét.
    8. Megszórhatjuk cukorvirágokkal.
    9. 2-3 órára a hűtőbe rakjuk, amíg a babapiskóta megpuhul.
    tepsi mérete:
    30x38x6 cm

     


  • Túróvarázs recept

    Túróvarázs
    • előkészület: 25 perc
    hozzávalók 4 főre
    • 25 dkg túró
    • 2 dl tej
    • 2 dl tejszín
    • 1 cs vaníliás cukor
    • 10 dkg cukor
    • 10 dkg vaj
    • 3 tk zselatin
    • 3 kivi
    • 40 dkg magozott meggybefőtt
    • 20 dkg babapiskóta

    díszítéshez

    • tejszínhab
    • gyümölcs
    elkészítés
    1. A túrót alaposan kikeverjük 1 dl tejjel meg a vaníliás cukorral.
    2. A tejszínt felverjük.
    3. A langyos vajat a cukorral ugyancsak kikeverjük, majd a túrót a cukros vajjal és a felvert tejszínnel óvatosan összedolgozzuk.
    4. A maradék tejben felfőzzük a zselatint, vigyázva, hogy ne forrjon fel.
    5. Amikor langyosra hűlt,  hozzákeverjük a túrókrémhez.
    6. Az édesség hozzávalóit egy szögletes formába rétegesen lerakjuk.
    7. Először egy réteg túrókrémet simítunk a  formába, rá egy sor lecsepegtetett meggybefőttet teszünk. Ismét krém következik, amit meghámozott, vékonyra szeletelt kivivel rakunk ki.Az utolsó sor túrókrém legyen.
    8. Babapiskótával beborítjuk a tetejét, azután hűtőszekrénybe dermesztjük egy órán keresztül.
    9. Ezután kivesszük és óvatosan tálra borítjuk.
    10. Tejszínhabbal és gyümölccsel díszítjük.

     





    Follow this section's article RSS flux

egérkövető – pici csillagok
Másolást tiltó kódok !! Ez van fent az Eklablog Nickyheart oldalon! 1./ 2./ 3./ 4./ 5./ 6./