• CSENGE !!

  Az ELMEBAJOS BÍRÓNŐ, aki 4 évet adott a brutális gyilkosnak, megérdemelné, hogy hasonló tragédiát éljen át, mint a lánynak a hozzátartozói.

  Amit az elvetemült féreg tett Csengével, annak a töredéke is brutális gyilkosság, amiért élete végéig bűnhődnie kellene.

  Négy évet azok az emberek kapnak, akik akaratukon kívül megsértenek valakit, vagy valami apró kihágást követnek el.

  A kiszabadulása után még el fog intézni jó néhány embert, mert az ilyen fajta 'emberek' ebben élik ki magukat.

  Az összes büntette a bírónő lelkén fog száradni.

  Már eleve az, hogy magára hagyta a magatehetetlen lányt, akinek esélye sem volt a szabadulásra, önmagában is gyilkosság.

  Én, ahogy számolom, ez a mocsok féreg, minimum 3x ölte meg a lányt, de lehet, hogy többször is.

  A bírónőnek ne legyen egy nyugodt pillanata, soha többet még egyszer az életében. NEM ÉRDEMLI MEG! Nem csak mint embernek, de mint bírónak sincs

  egy gramm érzés a szívében.  

  És meg vagyok győződve arról, hogy semmit nem ért a hivatásához!!

  Egy ország szemében '0000000000000000000000000000', mint ember!!!

   

  https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/nepharag-zudult-a-17-evesen-megolt-csenge-gyilkosat-szabadon-engedo-bironore/


 • Orbán Viktor: Most a legerősebb fegyver az önuralom

   
  Kovács András2020.04.10. 08:17

  Eddig nagy siker, hogy a fertőzés ütemét sikerült lassítani - mondta a kormányfő. Időt nyertünk, de az igazi teszt előttünk van - mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken reggel.

  Hetente döntünk arról, hogy fenntartjuk, vagy szigorítjuk a kijárási korlátozást. Azon az állásponton vagyok, hogy legyen egy országos fegyelem, a polgármestereknek pedig helyben meghagyjuk a lehetőséget az esetleges enyhítésekre - jelentette ki a miniszterelnök.  Miután most a csoportos megbetegedések felől haladunk a tömeges megbetegedés irányába, ezért vártunk ki, hogy hátha szigorúbb döntéseket kell hozni.  A szívem szerint vártam volna a mai napig, de mivel ma már ünnep van, ezért dönteni kellett - tette hozzá, megjegyezve: a budapesti idősotthonokban történtek indokolták is ezt az óvatosságot. A miniszterelnök a fővárosi fenntartású Pesti úti idősek otthonára utalt minden bizonnyal, ahol már 151 fertőzöttet találtak, és már 7 lakó meghalt.

  Ezért kaptak nagyobb döntési hatáskört a polgármesterek

  Orbán Viktor szólt arról is, hogy országszerte nagyon különféle helyzet van, ezért nem is lehet egy nagy központi döntést hozni. Éppen ezért adtunk nagyobb döntési kört ebben a helyzetben a polgármestereknek - tette hozzá. A kormányfő elmondta, hogy sok településen nincs is jelen még a betegség, éppen ezért sokféle igény van jelen egyszerre. Legyen egy általános országos fegyelem, és helyben döntsenek a polgármesterek. A mostani helyzetben a legerősebb fegyver az önuralom - mondta a kormányfő. Ha az emberek tudnak egymástól elegendő távolságot tartani, akkor ez működik. Az idősek esetében különösen fontos, hogy ez működjön.

   Orbán Viktor: Legyen egy általános országos fegyelem, és helyben döntsenek a polgármesterekForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

  Ausztriára figyelünk

  Orbán Viktor a járványról szólva arról is beszélt, látja, hogy vannak olyan országok, amelyek már "kifelé kandikálnak", ő viszont Magyarországon még nem látja "a fényt az alagút végén". Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy van egy nagy méretű laboratóriumunk: Ausztria - fogalmazott Orbán Viktor. Figyeljük, hogy ott hogy alakul a helyzet, mik a hatásai az egyes intézkedéseknek. Külön szakértői csoporttal figyeltetem a helyzetet Dél-Németországban és Ausztriában. Ha ezeket értékeltük, csak utána szabad döntéseket hozni - hangsúlyozta a kormányfő. Pénteken is folytatódó kórházlátogatásairól azt mondta: az ösztöne azt súgja, hogy el kell mennie és tájékozódnia kell a kórházakban.

  Több kórházban is voltam az elmúlt napokban, és még több intézménybe el fogok menni. Minderre lehet nincs szükség, de a józan eszem és az ösztönöm azt mondja, hogy ez kell - mondta a kormányfő. Orbán Viktor elmondta, hogy két katonatiszttel egyeztetik a látogatásokat, és mérik fel a helyzetet. Amikor tömeges lesz a fertőzés, akkor 7500-8000 intenzív ágy kellhet és lélegeztetőgép, valamint működtetni tudó személyzet is kell ehhez.  Normális békeidőben olyan 2000 körül van a lélegezetőgépek száma - ismertette a kormányfő. Megjegyezte azt is, hogy a tömeges fertőzések időszakát eddig "senki nem úszta meg".

  Úgy értékelt: a védekezést annyiban tekinti sikeresnek eddig, hogy lassították a járvány terjedését, és ezzel időt nyertek, de "a nagy megpróbáltatás, az igazi teszt az előttünk van".
  A húsvétról, a családi összejövetelek elmaradásáról szólva Orbán Viktor azt mondta: meg kell próbálni elfogadni, hogy ez a húsvét más lesz, mint amilyenek a húsvétok lenni szoktak.

  Orbán Viktor: Egy idősotthont sem tud működtetni az ellenzék

  A miniszterelnök megjegyezte, hogy az ellenzék esetében a járvány idején is a kormány megbuktatása a cél, viszont még egy idősotthont sem képesek működtetni. Azt javasolta nekik, hogy ott "gyakorlatozzanak", ahol felelősségük van, például polgármesterként. A baloldal a válságok során mindig a megszorításhoz nyúlt. 2010-ben, amikor mi kaptunk felhatalmazást a válságkezelésre, mi más irányba indultunk el. A gondolkodásunk középpontjában a munkahelyteremtés állt, és ez most sincs másként. Annyi munkahelyet fogunk teremteni, amennyit a vírus tönkretesz - húzta alá a miniszterelnök. Az elmúlt években felszámoltuk a pénzügyi függésünket, és aki tudott, dolgozott. Úgy kell a rövid távú nehézségeken túllendülni, hogy az eredeti céljaink ne kerüljenek veszélybe - tette hozzá. Biztos vagyok benne, hogy ez a terv működni fog, és meg fogja oldani a bajokat, és a magyar gazdaság újra növekedési pályára áll. Orbán Viktor arról is beszélt,  hogyha a bankokat úgy terheljük meg, hogy nem lesz pénzük, akkor súlyos gondok keletkezhetnek a gazdaságban.  A terhek kimérésével óvatosnak kell lenni - tette hozzá.

   Orbán: Magyarországnak esélye van arra, hogy jól jöjjünk ki ebbőlForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

  Közös teherviselés

  Orbán Viktor azt mondta, hogy jobb tárgyalni, és utána döntést hozni. 2011-ben is egy európai válság volt, amikor szintén mindenki részt vállalt a válság kezeléséből.  Most is mindenkinek valamit vállalnia kell a helyzet kezelésében, éppen ezért fontos volt, hogy a pártok is tettek bele a közösbe.  Ha mindenki vállal valamit, akkor annak meg lesz az eredménye - tette hozzá. Felidézte, hogy korábban is megérte a bank- és multiadót bevezetni.

  Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Magyarországnak esélye van arra, hogy jól jöjjünk ki ebből. Meggyőződésem, hogy aki most eladósodik, és magas költségvetési hiányt csinál, az néhány hónap múlva "fel lesz akasztva".  Aki sérülékeny helyzetbe kerül, az kiszolgáltatott helyzetbe kerül - tette hozzá. A pénzügyi védelmi képességeinket nem szabad úgy meggyengíteni, hogy a spekulációk ellen ne tudjunk védekezni - mondta Orbán Viktor. Ilyen körülmények között sem szabad 3 százalék felé menni a költségvetési hiány tekintetében - zárta a beszélgetést.

   


 • Bármit eszik, mindentől puffad? Ezek lehetnek az okai!

  Sokakat érintő, a mindennapok kényelmét és az evés élvezetét megkeserítő probléma lehet a gyakori, pláne az állandó puffadás. A hozzáértők szerint ez egy igazi táplálkozás-tudományi puzzle, hiszen számos dolog állhat a hátterében, és még csak betegnek sem kell lenni hozzá. Ugyanakkor a puffadt has különböző betegségeket is előre jelezhet – dietetikusunk az alábbiakban ezeket listázza.

  Szinte nincs is ember, aki valamikor ne tapasztalta volna meg, milyen kellemetlen panaszokat okozhat a puffadás. A felszaporodó levegő-, gázmennyiség miatti kényelmetlen, feszítő érzés rossz közérzetet okoz, feltolhatja a hasi szerveket, a rekeszizmot, ráadásul így a szívet is nyomhatja, ezért könnyen összekeverhető a szív eredetű problémákkal. 

   Forrás: Memo Angeles / Shutterstock

  Ha társaságban vagyunk, és szóba kerül pocakunk nagyobb mérete, még az is előfordulhat, hogy magyarázkodnunk kell: nem a baba érkezik (ha éppenséggel nem várjuk), és nem híztunk meg ilyen hirtelen. Ugyanakkor a kellemetlen nyomásfokozódás étvágytalanságot vagy akár fájdalmat is okozhat, ha a felesleges gázoktól nem tudunk megszabadulni, mert például épp közösségben vagyunk, vagy mert egyszerűen „beszorult". Cikinek tarthatjuk, hogy erről kell beszélni, pedig valójában elég sokan küzdenek vele ahhoz, hogy ne kelljen így éreznünk.

  A puffadás fajtái

  Mielőtt a lehetséges okokra térnék ki, fontos tisztázni, hogy a puffadás és puffadás között is van különbség. Az egyik fajtája szerencsére csak egy alkalmi, átmeneti állapot, aminek konkrét oka van, és viszonylag könnyű megszüntetni. Míg az állandósult, rendszeresen jelentkező puffadásnak már komolyabb háttere van, ami utalhat valamely betegségre, kórállapotra is. Ezért fontos, hogy szenvedés helyett járjunk utána, miért érezzük úgy, hogy egy lufi van a gyomrunkban.

   Forrás: Thomas Foldes / Shutterstock

  Lehetséges okok

  Puffasztó ételek – Ezeket mindenki ismeri, ide főleg a szárazhüvelyesek (bab, lencse, szója, csicseriborsó, sárgaborsó), és egyes zöldségfélék, például a káposztafélék, brokkoli, karfiol, kelbimbó (vagyis a k betűsök) tartoznak. Azért könnyű miattuk felpuffadni, mert olyan élelmi rostokat tartalmaznak, amelyeket nem vagy csak nehezen tudunk megemészteni. Minderről bővebben itt és itt írtunk.

  Kevés vagy sok rost – Furcsa módon egyaránt puffadáshoz vezethet, ha kevés vagy éppenséggel túl sok rostot eszünk. Ilyen eset, ha például kicsit túlzásba visszük a müzlifélék és az egyéb teljes kiőrlésű gabonatermékek fogyasztását. Az is bezavarhat, ha a korábbi rostszegény étrendet, amiben alig akadt zöldség, gyümölcs, szárazhüvelyes és teljes kiőrlésű gabona, hirtelen változtatjuk meg, és minden átmenet nélkül kezdjük el ezeket a korábbinál nagyobb mennyiségben fogyasztani. A kevés rost esetében pedig székrekedés alakulhat ki (bár ennek nyilván nem csak a rosthiány lehet az oka), emiatt pang egy kicsit az emésztőrendszer, és a bent rekedt salakanyag. Egyik sem jó állapot.

  Kapkodó evés, elégtelen rágás – Ha gyorsan, szinte rágás nélkül eszünk, jóval több levegőt nyelünk, mint egy alapos, lassabb evéssel, ami szintén puffasztóan hathat.

  Szénsavas italok – Nem árulok el nagy titkot, de például a szóda, a szénsavas ásványvíz és üdítők is okozhatnak átmeneti puffadást az így lenyelt „levegőtöbblet" miatt.

  Bélflóra egyensúlyvesztése – Gyakori probléma lehet az is, hogy a bélflóra egyensúlya valamely okból megborul, így a jótékony hatású baktériumok aránya, mennyisége csökken, amely aztán emésztési zavarokat, székrekedést is okozhat. Minderről bővebben itt írtunk

   Forrás: Kateryna Kon / Shutterstock

  Táplálékintolerancia, felszívódási zavarok – Köztudott, hogy például a tejcukor-érzékenységnek is tünete a puffadás, a szelesedés, valamint a hasmenés. Ha tej, tejszín, tejföl fogyasztása után szinte azonnali puffadást észlelünk, és ez gyakran ismétlődik, érdemes szakorvosi vizsgálattal (laktózintorelancia teszttel) megerősíteni vagy cáfolni a tejcukor-érzékenység diagnózisát.

  Gluténérzékenység – Az érintettek számára a gluténtartalmú (búza, árpa, rozs, zab) élelmiszerek és ételek fogyasztása hasmenést, puffadást is okozhat, így a későbbi, bélrendszeri szövődmények elkerülése érdekében emiatt is fontos a megfelelő, gluténmentes étrend követése, természetesen, ha biztosan a glutén az ok. A mindenmentes étkezés hasznáról és veszélyeiről itt olvashat.

  Egyes édesítőszerek – A cukoralkoholok (például a szorbit, mannit, xillit, laktit, izomalt, maltitol), vagyis az azokkal édesített italok, élelmiszerek, ételek az arra érzékenyeknél kellemetlen, görcsökkel járó puffadásos állapotot is okozhatnak, akár kis mennyiségben is. A cukorról és édesítőkről bővebben ebben és ebben a cikkünkben írtunk.

  IBS, vagyis irritábilis bél szindróma – Ez az az állapot, aminek a pontos oka ismeretlen, de sokféle tünettel járhat, ezek egyike lehet a puffadás. Vélhetően pszichés eredetű, mivel igazolható szervi elváltozások nem indokolják a panaszok létrejöttét.

  A fentiek mellett egyéb szervi eredetű problémák is okozhatnak puffadást (pl. a hasnyálmirigy, máj érintettsége révén, de akár nőgyógyászati probléma, daganat miatt is). Ezek kizárása, tisztázása mindenképpen fontos amellett, hogy megkeressük az esetleges, fentebb felsorolt banálisabb okokat. Látható, hogy nem is olyan egyszerű válaszolni arra a kérdésre, hogy mitől puffadunk. Ne is bagatellizáljuk el, mert erős életmódrontó tényező lehet, ami lelkileg is megviselheti az embert, nemcsak testileg.

   Forrás: shutterstock.com

  Mit tegyünk, tehetünk a puffadás elkerüléséért?

  Csak néhány általános érvényű jó tanács, ami a fenti listából már jó részt kikövetkeztethető:

  • Együnk lassa(bba)n, rágjunk meg minden falatot alaposan!
  • Együnk rendszeresen, ne hagyjunk ki nagyobb étkezéseket, mert az azt követő habzsolás is problémát okozhat!
  • Ha már azonosítottuk a számunkra problémás alapanyagokat, azokat igyekezzünk elkerülni! (Engem például bárki kínálhat xillites, maltitolos édességgel, megköszönöm, de kedvesen vissza kell utasítanom.)
  • A szárazhüvelyeseket (bab, lencse) áztatást követően, az áztatólé leöntését követően főzzük meg! Jó hír, hogy a vörös lencse nem igényel előáztatást, és kevésbé puffaszt. Ha pedig rendszeresen eszünk hüvelyeseket, idővel csökken ezek puffasztó hatása.
  • A puffasztó zöldségek főzése közben a fedő alját érdemes rendszeresen letörölni egy tiszta konyharuhával, vagy ha bírjuk a szagot, főzzük fedő nélkül, így a különféle illóanyagok mennyisége is csökkenthető.
  • Kerüljük a szénsavas italokat!
  • A rostdúsabb alapanyagok, például a teljes kiőrlésű gabonapelyhek, müzlik, korpák és a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyerek, tészták mellé mindig igyunk elegendő mennyiségű folyadékot!
  • A FODMAP diéta (erről korábban itt írtunk) is hatásos lehet a puffadás csökkentése, megelőzése érdekében, bár nem könnyű és a hatása nem garantálható teljesen. Ezért ha tehetjük, dietetikus segítségével kezdjünk neki!

   Forrás: Rimma Bondarenko / Shutterstock

  Ha már kipróbáltunk sok mindent, de nem múlik el a probléma, és nem jövünk rá az igazi okra, ne késlekedjünk, kérjünk orvosi segítséget a pontos ok feltárásához! Vagyis a kettő igazán együtt működik, hiszen az életmód, étrend és a testi-lelki egészség egyaránt meghatározó a kérdésben. Jó megoldás lehet egy táplálkozás-tüneti napló vezetése, amivel az orvosnak és magunknak is segítünk az ok-okozati kapcsolatok feltárásában. De ha már megvan a konkrét ok (diagnózissal), akkor ez a napló a dietetikusunknak is igazi kincsesbánya lehet a személyre szabott étrendi tanácsok összeállításában.

  Cikkünk szerzője Schmidt Judit dietetikus.


 • SZIJJÁRTÓ PÉTER, külgazdasági és külügyminiszter - munkáját nagy odaadással, hozzáértéssel végzi. Sok hála érte!

  *****

  ORBÁN VIKTOR, Magyarország miniszterelnöke - a LEGJOBB EMBER a világon! Mindent jól csinál!

  *****

  VARGA MIHÁLY, pénzügyminiszter - a valaha volt legjobb pénzügyminiszter a világon.

  *****

  ISTEN ÁLDJA ŐKET!


 • MOCSKOS PRIMITÍV BKK, MOCSKOS PRIMITÍV VÁROSHÁZA VEZETÉS !!! MOCSKOS PRIMITÍV ÁLLATOK VANNAK EBBEN AZ ORSZÁGBAN, SAJNOS !!! EGYIK MÁSIK EMBERT MÁR JÓ RÉGEN KI KELLETT VOLNA LŐNI AZ ŰRBE, DE ÚGY, HOGY SOHA NE TUDJON VISSZA TÉRNI IDE !!!

  RONTJÁK A LEVEGŐT ÉS TÖNKRE TESZNEK MINDENT, AMIT EDDIG KESERVESEN ÉS SOK PÉNZEN RENDBE TETTEK !!!

  KÉRDÉS ! HA JÓT NEM TUDNAK TENNI, ROSSZAT MIÉRT TESZNEK ??? HOGY MIÉRT ? MAJD ÉN MEGMONDOM. MERT TUDATLAN ÉS DILETTÁNS SZEMÉLYEK. DE HOGY MÉG ROSSZ INDULATÚAK IS, AZ EGYENESEN VÉRLÁZÍTÓ.

  ÉS AKKOR AZ IDŐSEKET IZÉLGETIK, HOGY MIT KERESNEK AZ UTCÁN. ÉN KÉREK ELNÉZÉST A NEVÜKBEN, AMIÉRT ILYEN PRIMITÍV EMBEREK KÖZÖTT ÉLNEK, ÉLÜNK !!!

   

  Vitézy Dávid: Tízezrek háborodtak fel Budapesten Karácsonyék döntése miatt

   
  2020.04.01. 10:31

   

  A szerda reggel beigazolta, hogy a BKK rossz döntést hozott a szombati menetrendek gondolkodás nélküli bevezetésével - írta Vitézy Dávid Facebook-oldalán. Közölte, az utasok véleménye jól követhető a Facebookon is. Számos olyan járaton, melyen az emberek dolgozni járnak, az elmúlt napokhoz képest a járványhelyzethez mérten kényelmetlen zsúfoltság alakult ki, ráadásul a buszok eleje nagyon helyesen a járművezetők védelmében le van zárva - tette hozzá. Fürjes Balázs szerint a fővárosi vezetésnek vissza kell vonnia a hétvégi menetrendet. 

   

   

   

  Szombati menetrenddel közlekednek a BKK járatai, a járatok zsúfoltabbak, mint korábban, ez pedig nem segíti a koronavírus-járvány elleni védekezést – erre hívta fel a figyelmet Fürjes Balázs, Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár, valamint Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója.

   

  Óriási felháborodás

   

  Sok tízezer ember háborodott fel szerda reggel, amikor szembesült azzal, hogy a BKK mától a szombati menetrend szerint közlekedteti a járatait. Amióta bejelentették, világos volt, hogy itt valami nem stimmel: egy rendkívüli járványhelyzeti munkanapi menetrend helyett, talán lustaságból, talán nemtörődömségből, de egyszerűen megpróbálták a szombati menetrendeket ráhúzni a mostani helyzetre – írta szerda reggel Facebook-oldalán Vitézy Dávid, a BKK korábbi vezetője, aki jelenleg a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója.

   

   

  Hozzáteszi, nincs viszont szombat, így pont azok maradtak a buszokon és azok járnak dolgozni, akik műszakos munkarendben dolgoznak: azaz ebben a helyzetben is helytállnak, kórházakba, áruházakba, üzemekbe, a közüzemeket biztosító munkahelyekre tartanak reggel 5 és 7 között.

   

  Ilyenkor az utasforgalom lényegesen magasabb, mint a szombati. Míg a reggeli órákban később, az iskolai és irodai munkába járási csúcs idején nyilvánvalóan töredék az utasszáma a normálisnak. Ráadásul nem is lehet a korábbi módon mérni az utasszámot: a járványhelyzet és a tömeges megbetegedések küszöbén a még most is munkába járó emberek joggal várják el, hogy tarthassanak legalább 2 méter távolságot utastársaiktól. Ez azt jelenti, hogy egy buszon már az is zsúfolt érzetet kelt, ami máskor akár alig kihasznált terheltségnek tűnhet

   

  - magyarázta.

  Rossz döntés

   

  Arról is írt, nem akart előre beleszólni a Fővárosi operatív törzs munkájába, de sajnos az első, mai reggel beigazolta, hogy a BKK rossz döntést hozott a szombati menetrendek gondolkodás nélküli bevezetésével.

   

  Az utasok véleménye jól követhető a Facebookon is. Számos olyan járaton, melyen az emberek dolgozni járnak, az elmúlt napokhoz képest a járványhelyzethez mérten kényelmetlen zsúfoltság alakult ki, ráadásul a buszok eleje nagyon helyesen a járművezetők védelmében le van zárva

   

  - folytatta.

  Nagy felháborodást okozott a fővárosiak körében a szombati menetrend bevezetéseForrás: Vitézy Dávid/Faceebok

  Mint fogalmazott, a szombati menetrendet úgy sikerült bevezetni, hogy a csak hétvégén járó járatok minden nap közlekednek, mint az amúgy is értelmetlen, de máskor munkanapokon legalább nem közlekedő belvárosi City-troli vagy a Normafáig hosszabbított 212-es. Eközben a munkanapokon a munkába járást segítő 85E, 98E, 101B, 122-es, 282E, 284E stb., azaz épp a kórházak, ipari negyedek dolgozóit szállító járatok egyáltalán nem járnak, pont ezeket állították le.

  Az állam által megrendelt elővárosi kék buszjáratokon (melyek a BKK szervezésébe tartoznak, de menetrendjükről már a minisztérium dönt 2017, az agglomerációs járatok átvétele óta) nem követték el ezt a hibát: a Volánbusz a legritkább, de munkanapokra kitalált, máskor december végén a két ünnep között alkalmazott menetrendet vezette be. Ez lett volna a helyes lépés a budapesti helyi közlekedésben is – és ismét megmutatja, miért kellene regionális logikában együtt tervezni Budapest és környéke menetrendjeit

   

  - indokolt Vitézy Dávid, aki egyúttal arra kérte a Fővárosi Önkormányzatot és a BKK-t, hogy korrigáljanak és a szombati menetrend helyett sürgősen vezessenek be egy, a járványügyi veszélyhelyzethez igazodó rendkívüli munkanapi menetrendet.

   

  Kérés Karácsonyék felé

   

  Megkértük Karácsony Gergelyt, intézkedjen, ne szombati menetrenddel közlekedjenek a budapesti tömegközlekedési járatok - írta Fürjes Balázs a Twitter-oldalán. Ez rontja a járványhelyzetet,mert így lehetetlen a távolságtartás reggelente, joggal akadtak ki az utasok - tette hozzá. Felkérte Vitézy Dávidot, álljon rendelkezésre, segítse a munkát.

   

   

  Vitézy Dávid
  5 órája

  Sok tízezer ember háborodott fel ma reggel, amikor szembesült azzal, hogy a BKK mától a szombati menetrend szerint közlekedteti a járatait. Amióta bejelentették, világos volt, hogy itt valami nem stimmel: egy rendkívüli járványhelyzeti munkanapi menetrend helyett, talán lustaságból, talán nemtörődömségből, de egyszerűen megpróbálták a szombati menetrendeket ráhúzni a mostani helyzetre. Azonban nincs szombat: pont azok maradtak a buszokon és azok járnak dolgozni, akik műszakos...

   
  A képen a következők lehetnek: szöveg
  A képen a következők lehetnek: 1 személy, fa és túra/szabadtéri
  A képen a következők lehetnek: 2 ember, álló emberek, cipők, égbolt és túra/szabadtéri
  568
  92
  281

 •  

  Koronavírus: Az én apámnak már nincs hova dolgozni mennie...

  "A koronavírus csak az időseket veszélyezteti." "A koronavírus fiatalok között is szedi áldozatait." "Nem szereti a meleget, tavasszal biztosan kipusztul." "37 fokban még simán eléldegél 1-2 órát."

  "Olyan, mint az influenza, mit kell ezt túllihegni?" "Ez NEM összetévesztendő az influenzával, és kötelességünk megállítani." Ez csak néhány szalagcím azok közül, amiket elolvasva az ember biztosan nem fogja megtudni, hogy mi is igaz a koronavírusról. Ellentmondásos cikkek, itt-ott néhány hitelesnek tűnő forrás - és pánikolás. Ez az, ami állandó a betegség körül.

  Fogalmam sincs, mit gondoljak. De bevallom, félek. És az a legszebb az egészben, hogy pontosan nem is tudom, mitől félek. A gazdasági károktól? Az egészségügyi következményektől? Esetleg mindkettőtől?

  Röpködnek a számok: itt ennyi beteg, ott annyi beteg. Egyre erőteljesebb a pánik, az emberek szétszedik egymást a neten. Idegbeteg okoskodástól fröcsögő kommentek árasztják el a közösségi hálót - hihetetlen, manapság már mindenki IS virológus.

  Az egyik lelkes hozzászóló leidiótázza a másikat, mert az fél a megbetegedéstől. Egy másiknak meg pont az szúr szemet, hogy egyesek nem félnek eléggé. Vágni lehet a feszültséget. Tömegesen csapódunk egyik véleménytől a másikig - egy kicsit mindet elhisszük, egy kicsit egyiket se, és közben próbálunk nem teljesen hasztalanok lenni.

  Én pedig esténként otthon ülök, és önző módon azt kívánom az égiektől, hogy a családomat ne érintse a baj. Lelkesen mosom a kezeim, ahogy eddig, nem köhögök le senkit, ahogy eddig sem - és nem pusziszkodom. De belül szarul érzem magam, hogy ennél többet nem tudok tenni. Ezért csak várok és figyelem, ahogy telik az idő.

   Forrás: Shutterstock

  Amikor apám felhívott, hogy jövő héten már nem kell mennie dolgozni, egy pillanatra megszűnt a fejemben az adás. Csak arra tudtam gondolni: én kevés vagyok ahhoz, hogy érdemben segíteni tudjak a szüleimen. És nem az akaratom kevés, vagy a szeretetem, hanem egész egyszerűen a fizetésem. Mi van, ha anyám munkahelyével is hasonló történik?

  Ott maradnak bevétel nélkül az általános iskolás öcsémmel? Ez volt az első olyan pillanat, amikor ráébredtem: bizony ez már az én szeretteimet is érinti. Igen, ez a szar most már tényleg itt van. Már nem tudom tovább hitegetni magam.

  És ismét csak arra tudok gondolni, hogy félek. Sőt, most először megtapasztalom a pánik lüktetését az ereimben. Félve pánikolok, pánikolva félek. De csendben vagyok. Nem kiabálok, nem bántok másokat, nem akarom a fél világon levezetni az elkeseredettségem. Apám ritka talpraesett ember. Biztosított, hogy nincs semmi baj, hogy már talált is magának átmeneti munkát. Nekem pedig összefacsarodik a szívem, ha belegondolok: vajon mit érezhet belül? Vajon ő is fél, nem csak én? Ezt a kérdést sosem fogom feltenni. Mert nem merem megtudni a választ.

  És nem csodálkozom, hogy a generációm fél! A mai harmincas generációnak csomó minden csak névről ismerős. Nem láttunk még világjárványt, nem láttunk még karantént - és nem ismerjük azt az érzést, amikor egyik napról a másikra szigorú szabályokat vezetnek be országszerte. Nem tudjuk, mit jelent az, amikor idegen emberek szorítanak egymásért a kórházi ágyakon. És nem tudjuk, mit jelent az az érzés, amikor kiderül, hogy fertőzött vagy. Könyvek és nagyszülők elbeszélései - ezek alapján hallottunk ehhez hasonló tragédiákról.

  De most benne vagyunk vastagon, és jó lenne nem felsülni. Jó lenne, ha utólag büszkék lehetnénk magunkra, hogy felelős, fiatal felnőttként viselkedtünk. Ha nem állnánk bele a netes vitákba, ha nem riogatnánk feleslegesen a környezetünkben lévőket, ha odafigyelnénk a szeretteinkre és megóvnánk a szüleinket/nagyszüleinket.

  Én szeretnék valamit tenni a családomért. Ha pillanatnyilag mást nem tudok, hát legalább annyit, hogy nem rontok a helyzeten. És nagyon köszönöm, ha te is megteszel ennyit.

  Faragó Tímea

  Follow this section's article RSS flux
Hulló effektek : 2./ 3./ 4./ 5./ 6./